تمکین چیست و شامل چه مواردی میشود؟
همین که نکاح یا ازدواجی از منظر قانونی و شرعی به درستی واقع شد، به دنبال خود حقوق و تکالیفی را برای زوجین ایجاد میکند. یکی از آثار نکاح از منظر قانونی ایجاد رابطهی زوجیت است. مقصود از این رابطه نیز مفهوم عامی است که همهی روابط شخصی (غیر مالی) و مالی زوجین را دربرمیگیرد و تخصیص آن به روابط زناشویی با معانی این کلمات همخوانی ندارد.
نکتهی قابل توجه آن است که قوام زندگی مشترک نه به قانون بلکه به اخلاق نیازمند است. یکی از ابعادِ اخلاقیِ خانواده، تمکین و اطاعت است. این نوشته را بخوانید تا ببینید تمکین چیست.
مفهوم تمکین چیست
آنچه در عرف از مفهوم تمکین (به معنای خاص کلمه و در نظام خانواده) به ذهن متبادر میشود عبارت است از اطاعت خانم از خواستههای همسرش. البته این معنای عرفی از معنای لغوی و اصطلاحی هم دور نمانده است. مفهوم لغوی تمکین تن در دادن است.
معنای اصطلاحی تمکین در علم حقوق برگرفته از متون فقهی ماست؛ به عبارت دیگر دارای دو معناست:
۱. تمکین عام
عبارت است از خوش رفتاری یا حسن معاشرت همسر با شوهر خویش و اطاعت از خواستههای مشروع همسر، همچنین رعایت نظافت و آرایش خود برای همسر به گونهای که مقتضای زمان و مکان و موقعیت و شأن خانوادگی آنان است. البته لازم به ذکر است که تمکین دو طرفه است و آقا نیز به عنوان همسر بایستی نسبت به خواستههای مشروع همسر پاسخ مثبت بدهد.
به عبارت دیگر تمکین به معنای عام آن است که خانم وظایف خود را نسبت به همسر انجام دهد و از او در حدود قانون و عرف اطاعت نماید و ریاست شوهر را در خانواده پذیرا باشد. بنابراین اگر آقایی از همسرش توقعات نامشروع یا نامتعارفی داشته باشد، خانم مکلف به اطاعت از او نیست. به عنوان مثال اگر آقا از همسرش بخواهد که تمام اموالش را به نام او بزند و خانم رضایت کامل به این کار نداشته باشد، این توقع متعارف تلقی نمیشود. در مورد رفت و آمد خانم لازم به ذکر است که اگر آقا بر خلاف عرف از خروج همسر خود از منزل و بازدید خویشان و دوستان جلوگیری کند، رفتارش سوءِ معاشرت تلقی میشود.
۲. تمکین خاص
منظور از این نوع تمکین رابطهی خاص زوجیت و روابط زناشویی است. آنچه در عرف از تمکین فهمیده میشود، بیشتر در قالب این نوع تمکین است.
برای درک بهتر از تمکین بایستی به مفهوم نُشوز که در مقابل تمکین مطرح میشود نیز بپردازیم. عدم تمکین یا نشوز عبارت است از نافرمانی یکی از زوجین. بنابراین نشوز نمیتواند صرفا مختص زن باشد. نافرمانی زوج و عدم ایفای مقتضیات زندگی مشترک نشوز نام دارد. ولی در عرف و حقوق امروز، واژهی نشوز را بیشتر در مورد زن به کار بردهاند. هر چند اختصاص این واژه برای زن مسلما قابل ایراد است.
نشوز مرد میتواند در قالبهای گوناگون نمود داشته باشد. مثلا مردی که نفقهی همسر خویش را نمیپردازد یا با همسر خود حسن معاشرت ندارد ناشز است. اگر حالت نشوز از جانب زوجین (هر دو) باشد، شِقاق نامیده میشود.
جستجوی وکیل و موسسه حقوقی خوب و معتبر در این زمینه موضوعی در بانک هوشمند اطلاعات وکلای متخصص امکان پذیر است.
بهترین وکیل، وکیلی است که شیرین ترین پاداش او احقاق حق موکلش باشد.
بهتر است قبل از اخذ هر تصمیمی با یک وکیل متخصص مشورت کنید.
نمونه دادخواست الزام به تمکین
مفهوم عدم تمکین
هرگاه زن همسرش را تمکین نکند و در اصطلاح حقوقی ناشزه شود، همسر میتواند به دادگاه و محکمه حقوقی مراجعه کند و الزام زن را به تمکین خواستار شود. به علاوه، زن نمیتواند در مدتی که تمکین نمیکند از همسر خود طلب نفقه داشته باشد. به عبارت دیگر اگر زن بدون هیچگونه مانعِ شرعی از انجام وظایف و تکالیف زوجیت امتناع کند، استحقاق خود را برای دریافت نفقه از دست میدهد. بنابراین اگر زن برای عدم اطاعت از خواستههای مشروع همسر خویش، عذر موجه و قانونی داشته باشد نفقه به او تعلق خواهد گرفت. به عنوان نمونه وضعیتی را تصور کنید که زن به علت خطری که از جانب همسرش متوجه اوست (مثلا شوهر دچار ناراحتی روحی و عصبی است) از ماندن در خانهی همسر امتناع میکند. در این صورت نمیتوان منکرِ تعلقِ حقِ نفقه به آن زن شد.
از طرف دیگر، همانگونه که بیان شد ممکن است مردی نیز ناشز شود و به وظایف خویش عمل نکند. در اینصورت زن میتواند با مراجعه به دادگاه الزام همسر را به انجام وظایف و تکالیف قانونی و شرعی خود درخواست کند. نشوز مرد، سوءِ معاشرت یا همان بدرفتاری تلقی میشود و میتواند از مصادیق عسر و حرج باشد و طبق قانون زن میتواند با طی مراحل قانونی، درخواست طلاق بدهد.
متن دادخواست الزام به تمکین
خواهان : آقای …… به نشانی …………
خوانده : خانم …… به نشانی ………
وکیل : مسعود محمدی وکیل پایه یک دادگستری
تعیین خواسته و بهای آن : تقاضای الزام به تمکین زوجه خاص و عام
دلایل و منضمات :
دادخواست
۱- رونوشت مصدق سند ازدواج
۲- رونوشت مصدق شناسنامه و کارت ملی
۳- استشهادیه
۴- وکالت نامه
شرح دادخواست
ریاست محترم دادگاه عمومی و خانواده
با سلام و تقدیم احترام
به وکالت از موکل احتراماً به استحضار عالی می رساند۱- به موجب سند نکاحیه شماره…. مورخ۲۴/۲/۵۸ موکل آقای …. با خوانده خانم….. ازدواج نموده ۲- زوجه حدود ۲ ماه است که بدون عذر موجه و علت شرعی و قانونی و بدون اخذ اجازه از موکل منزل مشترک را در تاریخ ۱۷/۱۰/۹۰ ترک نموده با عنایت به استشهادیه ضم دادخواست،عده ای از جمله پدر موکل و دوستان و خود موکل جهت بازگشت خوانده با ایشان تماس گرفته تا به منزل مشترک باز گردد که متأسفانه زوجه از بازگشت به منزل امتناع نموده است. ۳-در دعاوی اقامه شده علیه موکل از طرف زوجه آدرس منزل مشترک به طور صوری و با سوء نیت معرفی شده ۴- در حدود یکسال پیش ایشان با برنامه از پیش تعیین شده و طراحی شده باعث تدلیس موکل شده و موکل خانه را به ایشان صلح عمری نموده.با عنایت به مطالب فوق الاشعار از محضر حضرتعالی تقاضای رسیدگی و صدور حکم مبنی بر الزام نامبرده (زوجه) به تمکین خاص و عام از موکل را مستنداً به مواد ۱۱۰۲و ۱۱۰۸و ۱۱۱۴ قانون مدنی تقاضا دارم.
جستجوی وکیل و موسسه حقوقی خوب و معتبر در این زمینه موضوعی در بانک هوشمند اطلاعات وکلای متخصص امکان پذیر است.
بهترین وکیل، وکیلی است که شیرین ترین پاداش او احقاق حق موکلش باشد.
بهتر است قبل از اخذ هر تصمیمی با یک وکیل متخصص مشورت کنید.
دفتر خدمات حقوقی راستین
(شماره ثبت: ۲۷۶۹۶۰)
دفتر وکالت و مشاوره حقوقی نارمک
با حضور وکلای پایه یک دادگستری متخصص خانم و آقا
۰۲۱۷۷۹۷۱۶۳۴ / ۰۲۱۷۷۹۲۳۰۸۵
(پاسخگویی: همه روزه از ساعت ۱۶ تا ۲۰)
💠وکالت تخصصی در امور و پرونده های حقوقی، کیفری و خانواده
💠مشاوره حقوقی تخصصی همراه با مطالعه پرونده
💠داوری قراردادهای داخلی و بینالمللی
توسط گروهی از برترین وکلای پایه یک دادگستری متخصص
خدمت صادقانه، پیگیری مسئولانه، حق الوکاله منصفانه