شکایت از جرم تصرف عدوانی کیفری
اگر شما مالک مالی هستید که مورد تصرف عدوانی قرار گرفته است، می توانید به دادسرای محل وقوع مال غیر منقول ( مثلا دادسرای حوزه ای که مغازه شما در آن واقع است ) کنید و با پر کردن برگه شکواییه اقدام به شکایت از جرم تصرف عدوان مراجعه کنید. شما باید حتما سند مالکیتی که ثابت کند شما مالک مال هستید را به همرا خود داشته باشید ( سند مالکیت) در این شکایت تنها برای احراز مالکیت شما کافی است و نیازی نیست ثابت کنید که مال قبل از اینکه مورد تصرف عدوانی قرار بگیرد در تصرف شما بوده است. یعنی لازم نیست شما ثابت کنید از مغازه خود استفاده می کردید حتی اگر استفاده نمی کردید، چون شما مالک مغازه هستید می توانید از متصرف عدوانی شکایت کنید اما باید ثابت کنید.
روش های تصرف عدوانی عبارت است از «تصرف در مال غیر بدون اذن مالک و قانون». اگرچه در ظاهر این تعریف کاملا روشن و مشخص است اما دعاوی ناشی از تصرف عدوانی در حقوق ایران هم میتواند یک دعوای حقوقی باشد و هم مشمول دعاوی کیفری. تمیز دقیق دعاوی حقوقی تصرف عدوانی از دعاوی کیفری این فایده را دارد که با توجه به روش عملی در حقوق ایران اگر خواهان دعوا در ابتدا دعوای حقوقی طرح کند، دیگر امکان طرح دعوای کیفری برای خواهان وجود نداشته اما برعکس این موضوع امکانپذیر نیز میباشد.
موضوع دعاوی حقوقی رفع روش های تصرف عدوانی در مواد ۱۵۸ تا ۱۷۷ قانون ۱۳۷۹ ذکر شده است. برای تحقق عنوان تصرف عدوانی بر اساس آنچه که در قانون آمده است، وجود سه شرط اساسی مهم است: نخست، سبق تصرف مدعی (سابقه تصرف قبلی خواهان)، دوم، لحوق تصرف مدعیعلیه (تصرف بعدی خوانده) و سوم، عدوانی بودن تصرف (تصرف بدون مجوز قانونی)
بر این اساس هرگاه شخصی متصرف ملکی باشد و دیگری بدون مجوز قانونی یا با قهر و غلبه، ملک را به تصرف خود درآورد. متصرف قبلی میتواند با مراجعه به دادگاه حقوقی و طرح دعوای رفع روشهای تصرف عدوانی نسبت به بازپسگیری ملک خود از متصرف اقدام کند.
جستجوی وکیل و موسسه حقوقی خوب و معتبر در این زمینه موضوعی در بانک هوشمند اطلاعات وکلای متخصص امکان پذیر است.
بهترین وکیل، وکیلی است که شیرین ترین پاداش او احقاق حق موکلش باشد.
بهتر است قبل از اخذ هر تصمیمی با یک وکیل متخصص مشورت کنید.
یکی از ویژگیهای مهمی که در خصوص دعاوی حقوقی رفع تصرف عدوانی میتواند مورد توجه قرار گیرد، این است که خواهان دعوا نیازی به اثبات مالکیت خود نداشته و تنها با اثبات تصرف قبلی در ملک میتواند اقدام به طرح دعوا علیه متصرف عدوانی کند. البته زمان تصرف سابق خواهان باید به میزانی بـاشـد کـه او در عرف مـتصرف شناخته شود و این مدت بنا بر نظر قاضی و عرف میتواند متفاوت باشد. (قانون آیین دادرسی مدنی سابق این مدت زمان را یک سال معین کرده بود)
حتی اگر متصرف عدوانی، مالک ملک بوده و برای مطالبه حق خود اقدام به تصرف عدوانی ملک کرده باشد، قانون این اجازه را به متصرف ملک داده است تا با طرح دعوا و اثبات تصرف قبلی خود، رفع تصرف عدوانی را از دادگاه درخواست کند. البته مالک ملک میتواند با طرح دعوای متقابل و ارائه اسناد مالکیت نسبت به طرح دعوای خلع ید اقدام و ملک را با استفاده از شیوهُ قانونی و قضایی از متصرف باز پس گیرد.
یکی از ویژگیهای مهم احکام رفع تصرف عدوانی، اجرای فوری رای دادگاه است و بر اساس قانون تجدیدنظر خواهی مانع اجرای حکم نیست و رای دادگاه مبنی بر رفع تصرف فوری اجرا شده و دادگاه میتواند حکم به رفع آثار ناشی از تصرف عدوانی بدهد.
دعوای کیفری رفع روش های تصرف عدوانی
هر فعل یا ترک فعلی که قانون برای آن مجازات تعیین کرده باشد، جرم به حساب میآید و ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی نیز «تصرف عدوانی مال منقول غیر»، «مزاحمت از احقاق حق» و ممانعت از اجرای حق «را مستحق مجازات دانسته است».
به اعتقاد برخی حقوقدانها و با توجه به تعاریف قانونی، «جرم تصرف عدوانی یعنی تصرف مال غیرمنقول متعلق به دیگری بدون رضایت مالک یا متصرف قانونی آن». برای شناخت بهتر جرم تصرف عدوانی ابتدا باید عناصر جرم شناخته شده سپس به تفاوتهای آن با دعوای حقوقی تصرف عدوانی پرداخت.
همانطور که گفته شد، برای طرح دعوای حقوقی رفع تصرف عدوانی ، احراز مالکیت متصرف قبلی ملاک نبوده و صرف احراز تصرف عرفی خواهان، دادگاه را موظف به صدور حکم رفع تصرف عدوانی و بازگشت آثار ناشی از تصرف میکند اما در دعوای کیفری، شرایط اینگونه نیست و بر اساس ماده ۶۹۰ قانون، احراز مالکیت شاکی دعوا از ارکان اصلی طرح دعوای کیفری رفع تصرف عدوانی محسوب میشود. چه اینکه اگر متصرف قبلی فقط بهرهبردار ملک بوده و حق مالکیت نداشته باشد، حق اعمال دعوای کیفری را نداشته و تنها از مسیر حقوقی و مدنی میتواند حق خود را احقاق کند. به بیان دیگر، در دعاوی کیفری، دادگاه فقط پس از احراز مالکیت میتواند حکم به محکومیت متصرف داده و او را مستحق مجازات معرفی کند.
جستجوی وکیل و موسسه حقوقی خوب و معتبر در این زمینه موضوعی در بانک هوشمند اطلاعات وکلای متخصص امکان پذیر است.
بهترین وکیل، وکیلی است که شیرین ترین پاداش او احقاق حق موکلش باشد.
بهتر است قبل از اخذ هر تصمیمی با یک وکیل متخصص مشورت کنید.
دفتر خدمات حقوقی راستین
(شماره ثبت: ۲۷۶۹۶۰)
دفتر وکالت و مشاوره حقوقی نارمک
با حضور وکلای پایه یک دادگستری متخصص خانم و آقا
۰۲۱۷۷۹۷۱۶۳۴ / ۰۲۱۷۷۹۲۳۰۸۵
(پاسخگویی: همه روزه از ساعت ۱۴ تا ۲۰)
💠وکالت تخصصی در امور و پرونده های حقوقی، کیفری و خانواده
💠مشاوره حقوقی تخصصی همراه با مطالعه پرونده
💠داوری قراردادهای داخلی و بینالمللی
توسط گروهی از برترین وکلای پایه یک دادگستری متخصص
خدمت صادقانه، پیگیری مسئولانه، حق الوکاله منصفانه