معامله به قصد فرار از دین چیست؟
در ماده ۲۱۸ قانون مدنی چند نکته در این خصوص ذکر شده که باید به آن توجه کرد. ممکن است خیلی از معاملات صوری نباشد و مثلافردی که صاحب خودرو است، با بردن خودروی خود به یک بنگاه، آن را به خریداری بفروشد و بابت آن پول هم دریافت کند یا این که خانه خود را در مقابل دریافت پول به فرد دیگری بفروشد.
تعریف معامله به قصد فرار از دین
در صورتی که شخصی بنا به حکم مسلم و قطعی دادگاه صالح، محکوم به پرداخت دینی به کسی شده باشد و نسبت به انتقال صوری یا واقعی اموال خود به دیگری اقدام نماید.
وجود دین مسلم که به تایید دادگاه رسیده باشد
بنابراین دیونی که مهلت مطالبه ان فرا نرسیده است مشمول حکم ماده قرار نمی گیرند.
چون ممکن است در زمان فرا رسیدن اجل بدهی، مدیون به نحو دیگری بری الذمه شده و یا عدم بدهی او در دادکاه به اثبات برسد.
مفهوم و منطوق ماده ۲۱ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب ۱۹۳۴ موید این ادعاست.
صدور اجراییه در مطالبه طلب مبتنی بر اسناد رسمی که از سوی اداره اجرای ثبت اسناد صادر میشود نیز در حکم آرا و اجراییه های صادره از دادگاه است.
بنابراین اگر اجراییه صادر شده باشد و با قصد و نیت عدم پرداخت دین معامله به قصد فرار از دین انجام شود، محکوم به بطلان است.
قصد فرار از دین
مدیون باید معامله انجام شده را به قد فرار از دین و نپرداختن طلب داین انجام داده باشد و قصد اضرار به طلبکار را داشته باشد.
در غیر این صورت و در حجایی که طرف مقابل اصلا خود را مدیون نمی داند و یا در اثر موضوعات قهری از قبیل اقدام طلبکار دیگر بیا نانتقال قهری بابت مهریه و امثالهم، سو نیت و قصد اضراری در کار نیست تا جرم معامله به قصد فرار از دین تحقق یابد.
عدم تکافوی اموال بدهکار جهت پرداخت دین
اگر باقی اموال بدهکار برای پرداخت بدهی کافی نباشد، امکان طرح شکایت معامله به قصد فرار از دین وجود دارد.
در غیر این صورت شکایت قابلیت استماع ندارد.
مسوولیت انتقال گیرنده
اگر انتقال گیرنده از قصد فروشنده مبنی بر انجام معامله اطلاع داشته باشد به عنوان شریک جرم معامله به قصد فرار از دین، قابل تعقیب میباشد.
در حالتی که معامله صوری به قصد فرار از دین انجام میشود و وجهی رد و بدل نمیشود و همچنین واقعا معامله ای صورت نمی گیرد، سونیت انتقال گیرنده مستتر است و دفاع وی مبنی بر عدم اطلاع، قابل پذیرش نیست.
مجازات جرم
طبق قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب ۱۳۹۴ در صورتی که دارایی های بدهکار جهت پرداخت بدهی وی کافی نباشد و بدهکار به هر طریقی، اقدام به انتقال اموال خود نموده باشد، در صورت احراز قصد وی مبنی بر عدم پرداخت مطالبات، قابل تعقیب کیفری می باشد و به حبس تعرزیری درجه ۶ محکوم میشود. حبس تعزیری در جه ۶، بیش از شش ماه تا دو سال میباشد.
در صورت آگاهی انتقال گیرنده علاوه بر مجازات مذکور، اصل مال در صورت موجود بودن و مثل یا قیمت ان از سایر اموال در صورت موجود نبودن اصل از وی اخذ شده و جزای نقدی و محکوم به از ان وصول خواهد شد.
رد مال
پس از صدور رای کیفری و قطعیت ان، حکم به رد مال نیز داده خواهد شد.
اما در بعضی مواقع ممکن است مال موضوع دعوا به اشخاص ثالث منتقل شده باشد.
در این حالت، لازم است شاکی، نسبت به تقدیم دادخواست ابطال معامله اقدام نماید.
معامله صوری به چه معامله ای میگویند؟
معامله ای است که در آن به شکل واقعی معامله ای صورت نگرفته باشد؛ یعنی نه پولی رد و بدل شده باشد و نه خریدار و فروشنده نیت انجام معامله را داشته باشند و ایجاب و قبول به مفهوم حقوقی واقع نشده و قصد مشترکی هم وجود نداشته باشد تا مثلا یک خانه در مقابل مبلغی مشخص به فرد دیگری منتقل شود.
در چنین شرایطی اگر ارکان معامله رعایت نشود، معامله صوری است و دادگاه می تواند با طی شدن شرایطی دستور ابطال آن را صادر کند.
برای این منظور فردی که مدعی است معامله به شکل صوری صورت گرفته و این مساله باعث از بین رفتن طلب او شده باید به دادگاه حقوقی محدوده سکونت خود، دادخواستی با عنوان دادخواست ابطال بیع بدهد تا طی مراحلی مال و اموال فرد بدهکار به نفع او توقیف شود.»
جستجوی وکیل و موسسه حقوقی خوب و معتبر در این زمینه موضوعی در بانک هوشمند اطلاعات وکلای متخصص امکان پذیر است.
بهترین وکیل، وکیلی است که شیرین ترین پاداش او احقاق حق موکلش باشد.
بهتر است قبل از اخذ هر تصمیمی با یک وکیل متخصص مشورت کنید.
چگونه می توان معامله به قصد فرار از دین را اثبات کرد؟
یکی از رایج ترین استفاده های این شیوه حقوقی زمانی است که مردی بابت مهریه به همسر خود بدهکار است.
مردان در چنین شرایطی اموال را به نام فرد دیگری منتقل می کنند، اما همیشه آنها نمی توانند از قانون نتیجه بگیرند.
اگر انتقال اموال از سوی مرد پیش از مطالبه مهریه از سوی زن صورت گرفته باشد، معمولا قضات نمی پذیرند که معامله صوری بوده است. ممکن است مردی احساس کند همسرش قصد اجرا گذاشتن مهریه اش را دارد. ممکن است زن یک ماه بعد این کار را بکند، اما مرد در همین فاصله می تواند اموال خود را انتقال دهد.
در چنین حالتی ثابت کردن این مساله که این معامله صوری بوده بسیار سخت است و اگر دادگاه با درخواستی از سوی زن برای ابطال معامله مواجه شود، به دقت این موضوع را بررسی خواهد کرد.
معاملات صوری به قصد فرار از دین
مطابق قانون معاملات صوری به قصد فرار از دین در مقابل طلبکاران اعتبار ندارد و این مساله نسبت به طرفینی که این معامله را منعقد کرده اند اعتبار دارد و نافذ است.
اگر در چنین شرایطی بین مردی که بدهکار مهریه است با پدر و مادرش این معامله صورت گیرد، اصل بر این است که این معامله صوری بوده است، اما اگر سندی آورده شود که مثلا نشان دهد مادر این فرد ۱۰۰ میلیون تومان به او پول داده تا ملک او را بخرد، این مساله از سوی دادگاه بررسی خواهد شد. در چنین شرایطی بعد از تحقق معامله به قصد فرار از دین، اگر این معامله صوری با دادخواست ابطال، باطل شود، مال موجود به فرد طلبکار منتقل می شود، اما اگر بعد از مطالبه مهریه از سوی زن، نقل و انتقال صورت گیرد باطل کردن این معامله از طرف قانون ساده تر است.
مطابق قانون معاملات صوری به قصد فرار از دین در مقابل طلبکاران اعتبار ندارد و این مساله نسبت به طرفینی که این معامله را منعقد کرده اند اعتبار دارد نکته قابل ذکر دیگر این است که آیا وقتی مردی خانه ای ۱۰۰ میلیونی را می فروشد، دادگاه درخصوص این ۱۰۰ میلیون تومان از او سوال نمی کند؟ آیا این فرد به سادگی می تواند دادخواست اعسار دهد و مهریه مثلا ۵۰۰ سکه ای خود را قسطی کند؟
پاسخ به این سوال چنین است: «ممکن است در چنین حالتی مرد برای پرداخت مهریه دادخواست اعسار و تقسیط بدهد، اما ممکن است تقاضای اعسار رد شود و دیگر معسر قلمداد نشود، چون او ۱۰۰ میلیون تومان پول دارد.
دادگاه در چنین حالتی از او خواهد پرسید که با این ۱۰۰ میلیون که از راه فروش خانه به دست آوردی چه کار کردی؟ ممکن است مرد بگوید ۵۰ میلیون آن را بدهکار بودم.
در چنین حالتی مرد باید به میزان این بدهی اسناد و مدارکی را به دادگاه ارائه کند تا بدهی او را اثبات کند. او می تواند بگوید هزینه های دیگری را نیز از محل این پول پرداخت کرده ام و بابت آنها نیز اسنادی را به دادگاه ارائه کند، اما در نهایت از مبلغی که می ماند او باید بدهی خود را بابت مهریه به همسرش بپردازد.
اگر فروشنده به شکلی واقعی خانه یا خودروی خود را به فرد دیگری فروخته باشد، چگونه می توان معامله به قصد فرار از دین را اثبات کرد؟
اقامه دعوی الزام به تنظیم سند رسمی بسیار سخت است، اما اگر صوری فروخته باشد، ابطال معامله آسان است. برخی افراد در چنین مواقعی سندهایی تنظیم می کنند یا کیفیت انتقال را جوری می چینند که شبه تحقق بیع اتفاق می افتد و صوری بودن محقق نمی شود.
مثلا چکی به نام فروشنده صادر و به حساب او پولی واریز می شود و همه چیز درست، اما برخی نیز این انتقال را ناشیانه انجام می دهند و فکر می کنند به محض انتقال سند، این تعهد از چارچوب وظایف آنها خارج می شود که در چنین مواقعی صوری بودن معامله قابل اثبات است.»
«معامله زمانی صوری خواهد بود که فردی با اخطار ابلاغیه دادگاه یا دریافت نامه اجرای احکام از بدهی مالی خود مطلع شود. در چنین شرایطی اگر معامله ای صورت گیرد، شبهه معامله صوری بیشتر خواهد بود و احتمال این که بتوان این معامله را صوری قلمداد کرد نزدیک تر به واقعیت است، زیرا این معامله دخل و تصرف در اموال به ضرر طلبکار است.
در آن صورت می شود تقاضای ابطال داد، اما پیش از مطالبه دین، اثبات این موضوع سخت است؛ البته هر فردی باید از مسکن متناسب با شان خود و کتاب و وسایل ابزار کار خود برخوردار شود. این اموال قابل توقیف نیست و در صورت توقیف می توان آنها را آزاد کرد.
نکته جالب توجهی که در این خصوص می توان اشاره کرد، شیوههای مختلفی است که برخی از مردان برای نپرداتن مهریه به سراغ آن می روند. یکی از این شیوه ها توقیف صوری اموال است. مثلامردی به یکی از دوستان خود چکی به مبلغ بالامی دهد و از او می خواهد این چک را برگشت زده و به اجرا بگذارد و بعد مال و اموال او را توقیف کند تا این مرد بدهی همسر خود را ندهد.
در چنین شرایطی مطابق قانون از آنجا که طلبکار دیگر هم از فرد بدهکار چک دارد، فردی که زودتر از دیگری با سند رسمی اقدام به توقیف اموال فردی می کند در اولویت است و ابتدا بدهی او پرداخته می شود و او می تواند از محل توقیف اموال بدهکار مطالبات خود را وصول کند.
مدارک لازم جهت طرح شکایت
- اجراییه صادر شده از سوی اجرای احکام دادگاه و یا اجراییه ابلاغ شده از اجرای ثبت مبنی بر مدیون بودن مشتکی عنه.
- معرفی مال منتقل شده و مستندات ان و تقاضای استعلام.
- تحقیق محلی و سایر مواردی که موجب علم قاضی شود.
- مدارک شناسایی.
مرجع صالح جهت رسیدگی به جرم
دادسرای عمومی محل وقوع جرم صالح به رسیدگی درباره جرم معامله به قصد فرار از دین میباشد.
محل وقوع جرم جایی است که معامله در انجا، انجام شده است، خواه محل اقامت مشتکی عنه و شاکی باشد و یا خیر.
جستجوی وکیل و موسسه حقوقی خوب و معتبر در این زمینه موضوعی در بانک هوشمند اطلاعات وکلای متخصص امکان پذیر است.
بهترین وکیل، وکیلی است که شیرین ترین پاداش او احقاق حق موکلش باشد.
بهتر است قبل از اخذ هر تصمیمی با یک وکیل متخصص مشورت کنید.
دفتر خدمات حقوقی راستین
(شماره ثبت: ۲۷۶۹۶۰)
دفتر وکالت و مشاوره حقوقی نارمک
با حضور وکلای پایه یک دادگستری متخصص خانم و آقا
۰۲۱۷۷۹۷۱۶۳۴ / ۰۲۱۷۷۹۲۳۰۸۵
(پاسخگویی: همه روزه از ساعت ۱۴ تا ۲۰)
💠وکالت تخصصی در امور و پرونده های حقوقی، کیفری و خانواده
💠مشاوره حقوقی تخصصی همراه با مطالعه پرونده
💠داوری قراردادهای داخلی و بینالمللی
توسط گروهی از برترین وکلای پایه یک دادگستری متخصص
خدمت صادقانه، پیگیری مسئولانه، حق الوکاله منصفانه