چگونه از پزشک متخلف شکایت کنیم؟

اگرچه پزشک در اقداماتی که به منظور درمان انجام می‌دهد، اگر برائت بگیرد، مسئولیتی ندارد، اما چنان چه در اثر قصور یا اقدام عمدی او، به بیمار آسیبی وارد شود، حسب مورد، طبق مقررات جنایات عمد و شبه عمد عمل خواهد شد؛ ضمن این‌که چنین اقداماتی، تخلف انتظامی نیز محسوب می‌شود. در این‌صورت علاوه بر تحمل کیفر و پرداخت خسارت، ممکن است پروانه پزشک، بر اساس مقررات انتظامی، برای دوره‌ای تعلیق یا در مواردی لغو و برای همیشه از اشتغال در این حرفه منع شود؛ زیرا پزشکان هم بر اساس مقررات حقوقی و جزایی و هم طبق مقررات صنفی، مسئول تخلفات خود هستند.

جستجوی وکیل و موسسه حقوقی خوب و معتبر در این زمینه موضوعی در بانک هوشمند اطلاعات وکلای متخصص امکان پذیر است.

بهترین وکیل، وکیلی است که شیرین ترین پاداش او احقاق حق موکلش باشد.

بهتر است قبل از اخذ هر تصمیمی با یک وکیل متخصص مشورت کنید.

تخلفات پزشکی، مواردی مانند سهل انگاری در انجام وظیفه یا افشای اسرار را در بر می‌گیرد که احتمال دارد پزشک بر خلاف قوانین و مقررات وضع شده صنفی رفتار کرده باشد. اما جرایم پزشکی مواردی هستند که قانون گذار در قانون مجازات اسلامی، برای آن‌ها جرم و مجازات در نظر گرفته است، ولی شخصی که مرتکب آن‌ها می‌شود، پزشک یا جزو تیم پزشکی است.

مسئولیت پزشکی را می‌توان مهم‌ترین گفت‌وگو در حوزه مشاغل به شمار آورد زیرا پزشکان به‌طور مستقیم با جان و سلامت بیماران سر و کار داشته و هر گونه قصور آنها در انجام وظایف می‌تواند منجر به فجایع انسانی شود. قصور پزشکی نوعی جرم است که بنا به تبصره ۳ ماده ۲۹۵ قانون مجازات اسلامی ایران در حکم جرم شبه‌عمد به‌حساب می‌آید. در ادامه، مراکز رسیدگی‌ کننده به این جرم را بررسی می‌کنیم و به یک سئوال مهم پاسخ می‌دهیم: «برای شکایت علیه پزشک به چه نهادهایی می‌توان مراجعهه  کرد؟»

رسیدگی به تخلفات پزشکی در صلاحیت دادسرای انتظامی پزشکی و رسیدگی به جرایم در حیطه صلاحیت محاکم عمومی دادگستری است. رسیدگی به تخلفات پزشکی توسط هیئت‌های بدوی انتظامی، مانع رسیدگی توسط محاکم قضایی نمی‌شود، چون ممکن است پزشک اقدام به عملی کند که واجد وصف مجرمانه باشد و، چون چنین امری، تخلف نیز محسوب می‌شود، محاکم دادگستری و هیئت‌های بدوی انتظامی، هر کدام می‌توانند جداگانه به موضوع رسیدگی کنند.

در هر صورت در بیشتر موارد می‌توان هم به سازمان نظام پزشکی و هم به محاکم دادگستری، به طور همزمان مراجعه کرد و هیچ یک مانعی برای صلاحیت دیگری محسوب نمی‌شود.

زمانی که می شود از ‌پزشک شکایت کرد

مسئولیت پزشکی را می‌توان مهم‌ترین گفت‌وگو در حوزه مشاغل به شمار آورد زیرا پزشکان به‌طور مستقیم با جان و سلامت بیماران سر و کار داشته و هر گونه قصور آنها در انجام وظایف می‌تواند منجر به مرگ انسانی شود. قصور پزشکی نوعی جرم است که بنا به تبصره ۳ ماده ۲۹۵ قانون مجازات اسلامی ایران در حکم جرم شبه‌عمد به‌حساب می‌آید. در ادامه، مراکز رسیدگی‌ کننده به این جرم را بررسی می‌کنیم و به یک سئوال مهم پاسخ می‌دهیم: «برای شکایت علیه پزشک به چه نهادهایی می‌توان مراجعهه  کرد؟»

آشنایی با جرائم عمومی

براساس قانون مجازات جرائم عمومی عبارتند از :

  • الف) جرم عمدی یعنی جرائمی که با سوءنیت، قصد فعلی و قصد جرم همراه است. مجازات این جرائم برابر قانون قصاص خواهد بود.
  • ب) جرم غیرعمد یا شبه‌عمد (بدون مسئولیت) و همراه با تقصیر (حرفه‌ای) است و قصد فعلی وجود دارد ولی جرم ندارد که مجازات آن دیه است.
  • ج) خطای محض بدون سوءنیت و بدون تقصیر، نه قصد فعل و نه قصد جرم دارد که مجازات آن دیه است.

جستجوی وکیل و موسسه حقوقی خوب و معتبر در این زمینه موضوعی در بانک هوشمند اطلاعات وکلای متخصص امکان پذیر است.

بهترین وکیل، وکیلی است که شیرین ترین پاداش او احقاق حق موکلش باشد.

بهتر است قبل از اخذ هر تصمیمی با یک وکیل متخصص مشورت کنید.

چگونه از پزشک متخلف شکایت کنیم

همه خطاهایی که از پزشک سر می‌زند

برابر قانون خطاهایی که از پزشکان سر می‌زند ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد و ناشی از بی‌مبالاتی، بی‌احتیاطی، نداشتن مهارت و رعایت نکردن مقررات دولتی باشد. علت هر کدام از این موارد باشد مجازات متفاوتی در انتظار پزشک است. از منظر قانون، بی‌مبالاتی شامل ترک فعلی است که از نظر علمی و فنی انتظار انجام آن از پزشک می‌رود ولی صورت نگرفته است. عدم تدارک و تهیه تمهیدات لازم مثل آزمایش‌ها و عکس‌های رادیولوژی و عدم انجام مشاوره‌های لازم و اخذ شرح حال و معاینه دقیقق  قبل از عمل جراحی یا اقدام درمانی یا معاینه نکردن قلب و عدم تهیه نوار قلبی قبل از بیهوشی، همگی بی‌مبالاتی است. بنابراین در بی‌مبالاتی عملی باید انجام می‌گرفت ولی صورت نپذیرفته و جنبه منفی یا انجام ندادن کار مطرح است.

بی‌احتیاطی برخلاف بی‌مبالاتی جنبه مثبت و وجودی دارد یعنی اینکه فعلی انجام گرفته که از نظر علمی و اصول پزشکی نباید انجام می‌گرفته است. پس پزشک توجه و دقت کافی در امر درمان یا آزمایش را مبذول نداشته یا مرتکب اشتباه یا زیاده‌روی شده،  درنتیجه ضرر جسمانی یا روانی برای بیمار ایجاد کرده است. ازجمله مثال‌های این مورد، پاره‌شدن روده حین اعمال جراحی شکم و جا گذاشتن وسایل جراحی یا پانسمان داخل بدن قابل یادآوری است.

مهارت نداشتن نیز شامل مواردی است که پزشک تبحر علمی و فنی لازم را برای انجام کار به‌خصوصی نداشته باشد، مانند تصمیم‌ نگرفتن به موقع، نداشتن سرعت لازم برای انجام عمل جراحی و جلوگیری از عوارض قابل پیش‌بینی. مهارت یک پزشک، کارایی و توانایی او در انجام وظیفه‌ای است که برعهده می‌گیرد و نداشتن مهارتش به ناتوانی او یا فقدان کارایی‌اش برای انجام امور تخصصی پزشکی یا جراحی وابسته است. بی‌مهارتی ممکن است از نوع عملی باشد و ناشی از تازه‌کار بودن یا بی‌تجربگی، یا از نوع علمیی باشد و مبنی بر بی‌سوادی و نبود بهره‌وری کافی از دانش پزشکی، که به هر صورت نمی‌تواند عذر موجه یا از بین برنده مسئولیت برای قصور پزشک باشد.

نداشتن مهارت به‌صورت ندانم‌کاری یا دستپاچگی در جراحان و متخصصان تازه‌کار بیشتر هنگامی دیده می‌شود که حین عمل جراحی یا اقدام درمانی تخصصی با واقعه‌ای غیرعادی روبه‌رو می‌شوند. برای مثال، بیماری به‌دنبال شکستگی چند قطعه‌ای و داخل مفصلی انتهای تحتانی استخوان فِمور راست از سوی یک متخصص ارتوپدی تحت عمل جراحی قرار می‌گیرد و متاسفانه پزشک معالج برای درمان این شکستگی پیچیده و مشکل از روش درست و منطقی استفاده نمی‌کند و این امر سبب جوش نخوردن استخوان و بروز عوارض عفونی در مفصل شده است.

رعایت نکردن مقررات دولتی نیز یعنی بی‌توجه به آیین‌نامه‌ها، بخشنامه‌ها، دستورالعمل‌های مقامات اداری مافوق‌، نظام پزشکی‌، وزارت بهداشت، درمان ‌و آموزش ‌پزشکی که حاکم بر اشتغال به حرفه پزشکی و مربوط به حرفه‌های گوناگون تخصصی پزشکی و  رشته‌های وابسته به آن است، مانند رعایت نکردن ضوابط مربوط به تابلوی مطب یا سرنسخه‌های پزشکی یا خودداری از پذیرش بیماران اورژانسی و نظایر آن.

دادسرای ویژه

پزشک هر کدام از تخلفات پیش‌تر را مرتکب شود، فرد شاکی می‌تواند یکی از سه راه زیر را برای شکایت انتخاب کند. اولین مرکز دادسرای ویژه رسیدگی به جرائم پزشکی که مردم می‌توانند برای رسیدگی به مشکلات و پرونده‌های قضایی خود در رابطه با تخلفات پزشکی به آنجا مراجعه کنند و از این طریق دیه و خسارات وارد شده را مطالبه کرده و اگر پزشک مرتکب قصور شده باشد مجازات او را هم از دادگاه بخواهند.

شوراهای حل اختلاف ویژه امور بهداشتی

شورای حل اختلاف (ویژه امور بهداشت) که رسیدگی و حل‌وفصل اختلافات اعضای جامعه پزشکی با یکدیگر و همچنین اختلافات جامعه پزشکی با سایر اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی در صورتی‌که مبلغ خواسته یا محکوم به کمتر از ۵میلیون تومان باشد یا  در صورتی‌که هر دو طرف درخصوص ارجاع پرونده به شورا توافق داشته باشند، در صلاحیت آن است.

سازمان نظام پزشکی

سازمان نظام پزشکی که تخلفات اداری و انتظامی پزشکان را مورد رسیدگی قرار می‌دهد و نتیجه آن برخورد انتظامی با پزشک خواهد بود که طیف وسیعی از اقدامات از توبیخ کتبی تا لغو پروانه طبابت به شکل دائمی را در بر می‌گیرد. لازم به ذکر است در تمامی این موارد آنچه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است نظریه پزشکی‌قانونی است و مبنای اکثر احکام صادره این نظریه کارشناسی است.

جستجوی وکیل و موسسه حقوقی خوب و معتبر در این زمینه موضوعی در بانک هوشمند اطلاعات وکلای متخصص امکان پذیر است.

بهترین وکیل، وکیلی است که شیرین ترین پاداش او احقاق حق موکلش باشد.

بهتر است قبل از اخذ هر تصمیمی با یک وکیل متخصص مشورت کنید.


دفتر خدمات حقوقی راستین

(شماره ثبت: ۲۷۶۹۶۰)

دفتر وکالت و مشاوره حقوقی نارمک

با حضور وکلای پایه یک دادگستری متخصص خانم و آقا

                        ۰۲۱۷۷۹۷۱۶۳۴ / ۰۲۱۷۷۹۲۳۰۸۵                    

(پاسخگویی: همه روزه از ساعت ۱۶ تا ۲۰)

💠وکالت تخصصی در امور و پرونده های حقوقی، کیفری و خانواده

💠مشاوره حقوقی تخصصی همراه با مطالعه پرونده

💠داوری قراردادهای داخلی و بین‌المللی

توسط گروهی از برترین وکلای پایه یک دادگستری متخصص

خدمت صادقانه، پیگیری مسئولانه، حق الوکاله منصفانه

دیدگاه

ایمیل شما منتشر نخواهد شد.